Theeproductie

Van theeplant naar ons kopje thee is een hele lange weg en gebeurd ruwweg in 8 stappen.

Stap1 theeblaadjes plukken
De reis van de thee begint het bij de theeplant in Azië. De beste pluktijd, voor de beste kwaliteit theeblaadjes, is de droge moesson. Dus worden de blaadjes geplukt. In de hoger gelegen theeplantages gebeurd dit handmatig.

Stap2 theeblaadjes verwelken
Dan laat men de thee blaadjes op een rooster 1 dag verwelken bij een temperatuur van tussen de 25 en 30 graden. Hierdoor verliezen de theeblaadjes hun vocht en worden ze soepel en zacht.

Stap3 theeblaadjes rollen
Bij deze stap worden de theeblaadjes gerold. Dit gebuerd tussen twee horizontaal schurende vlakken. Hierbij komen de bladsappen uit de theeblaadjes vrij waardoor het mogelijk is dat de theeblaadjes gaan oxideren bij de fermentatie. Het rolproces duurt ca 30 minuten.

Stap4 theeblaadjes fermenteren
De fermentatie ontstaat door warme en vochtige lucht door de theeblaadjes te blazen. De bladsappen komen zo in contact met de lucht en oxideren. Door dit proces krijgt thee zijn typische aroma en mooie roodbruine kleur. Dit proces duurt ca 2 tot 3 uur en gebeurd bij een temperatuur van ca 25%. Ca 95% van de theeblaadjes oxideert en hoe langer dit geburd hoe donkerder de thee uiteindelijk wordt. Oolang thee is slechts 1,5 a 2 uur gefermenteerd. Groene- en witte thee worden helemaal niet of slechts kort gefermenteerd.

Naar stap 5 tm stap 10 van de theeproductie.Bekijk ook andere Adviesplaats sites:

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Thee